Kształtowanie kompetencji społeczno-zawodowych, wrzesień 2017 r. – czerwiec 2018 r.

W roku szkolnym 2017/18 uczniowie klasy III a Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym im. Anny Karłowicz w Pułtusku kontynuują realizację programu przysposobienia do pracy w Bibliotece Pedagogicznej
w Pułtusku. W bieżącym roku w zawiązku ze zmianą podstawy programowej dla szkół przysposabiających do pracy szczególnie duży nacisk kładzie się na praktyki wspomagane w zakładach pracy i instytucjach. Wyjście do biblioteki jest dla uczniów równoznaczne
z pojęciem wyjście „do pracy” i jest dla nich dużym przeżyciem, sprawia im wiele satysfakcji. Realizacja zajęć w środowisku pozaszkolnym kształtuje takie cechy jak: samoocena, samokontrola, obowiązkowość, sumienność, wytrwałość. Uczniowie określają swoje predyspozycje zawodowe: są w stanie ocenić, jakie czynności zawodowe sprawiają im satysfakcję i w czym dobrze się odnajdują. Poprawnie wykonane zadanie wdraża ich do aktywności i sprawności. Uczniowie utrwalają wiadomości teoretyczne związane z ogólnie przyjętymi zasadami pracy, trenują znajomość zasad BHP.
Uczniowie w bibliotece wykonywali zadania zlecone przez Dorotę Karkowską nauczyciela bibliotekarza (wcześniej dokładnie omówione
i pokazane), które związane były z selekcją księgozbioru, archiwizowaniem starych czasopism. Uczniowie poznali procedury związane
z przekazywaniem książek na makulaturę. Bardzo chętnie wykonywali również prace porządkowe w magazynku biblioteki. Poznali techniki
i sposoby prawidłowej organizacji swojego stanowiska pracy, zgłębili podstawowe informacje z zakresu etyki zawodu. Dowiedzieli się jak obsługiwać urządzenia biurowe znajdujące się w bibliotece tj. komputery, drukarki, gilotynę, laminator.

W ramach realizacji programu przysposobienia do pracy uczniowie utrwalali wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole
z wykorzystaniem technologii informacyjno-komunikacyjnej (TIK). Uczniowie wykazali się wiedzą w zakresie darów jesieni, które znajdują się w naszych spiżarniach oraz są wykorzystywane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Bardzo dobrze radzili sobie również
w zakresie rozwiązywania krzyżówek, układanek związanych ze światem zwierzęcym i roślinnym.

Polityka cookies i prywatności

Strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu niezbędnym do prawidłowego działania serwisu, dostosowania strony do indywidualnych preferencji użytkownika oraz statystyk. Wyłączenie zapisywania plików cookies jest możliwe w ustawieniach każdej przeglądarki internetowej, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies należy opuścić stronę.

Zaznacz cookies, które akceptujesz:
Powrót