Jednym z kierunków polityki oświatowej państwa, wyznaczonym przez Minister Edukacji Narodowej do realizacji w roku szkolnym 2013/2014, jest podejmowanie działań na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa uczniów.
W ramach wspomagania szkół i placówek oświatowych, 22 października biblioteka zorganizowała spotkanie z Panią Barbarą Grąbczewską – specjalistą w zakresie higieny żywienia i żywności na temat zdrowego żywienia uczniów.
Na spotkanie przybyli nauczyciele i pracownicy odpowiedzialni za żywienie uczniów w szkołach i przedszkolach. Prelegentka rozpoczęła wykład słowami Hipokratesa „pożywienie powinno być lekarstwem a lekarstwo pożywieniem”, po czym przedstawiła zasady racjonalnego żywienia, zawarte w „10 przykazaniach żywieniowych” oraz rolę i znaczenie witamin dla prawidłowego rozwoju. Kolejnym punktem wykładu były błędy i ich skutki w żywieniu dzieci i młodzieży. Pani dietetyk zaznaczyła, że złe odżywianie prowadzi do wielu chorób, m.in. układu krążenia, nowotworów, cukrzycy, otyłości, bulimii i anoreksji. Wspomniała o żywieniu osób dorosłych i wskazała różnice w diecie dzieci i młodzieży, podkreślając, że uczniowie potrzebują więcej pokarmów białkowych i że ich dieta powinna być bardzo różnorodna,
a spożywane pokarmy świeże i naturalne. Przygotowując posiłki dla dzieci i młodzieży należy unikać dużych ilości produktów przetworzonych, słodyczy, chipsów, napojów gazowanych i tzw. „śmieciowego jedzenia”.
Uczestnicy spotkania poznali zasady piramidy żywieniowej i talerza zdrowia, które wraz z postępem wiedzy medycznej ulegają modyfikacjom. Obecnie duży nacisk kładzie się na indywidualny, dostosowany do organizmu dobór składników pokarmowych. Nowym elementem piramidy zdrowia jest aktywność fizyczna, która dla zdrowego stylu życia jest tak samo ważna jak prawidłowa dieta. Ogromne znaczenie ma również spożywanie minimum półtora litra płynu dziennie.
Z rozmów i ankiet ewaluacyjnych wynika, że nauczyciele są zainteresowani spotkaniami dotyczącymi zdrowego stylu życia, chcieliby także uczestniczyć w szkoleniu na temat układania zrównoważonych jadłospisów.
Na zakończenie zachęcono uczestników do korzystania z portali internetowych, gdzie można znaleźć ciekawe materiały edukacyjne, scenariusze zajęć dotyczące zdrowego żywienia: http://www.scholaris.pl, www.izz.waw.pl.
Bardzo dziękujemy Pani Barbarze za pomoc, zaangażowanie i profesjonalne podejście do naszego wspólnego projektu. Serdeczne podziękowania składamy również Pani Barbarze Duszczyk z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pułtusku za przekazanie materiałów edukacyjnych, które mogłyśmy rozdać uczestnikom szkolenia.







